Въпроси

1. Как да изберем училище, в което детето ми да учи след седми клас?

Избирането на училище е сериозен процес и е добре да се отдели достатъчно време, за да се избистрят идеите – къде е най-подходящото място за моето дете? Ако детето ви има някакъв изявен талант, работата се улеснява значително. Но за повечето деца е твърде рано на 13-14 годишна възраст да са наясно с какво биха искали да се занимават занапред, за да изберат съответното училище. Добре е да не изчаквате до последния момент, когато излизат резултатите от изпитите, за да решите в кое училище да го запишете. Този начин на мислене е погрешен най-вече, защото пред седмокласника липсва ясно определена цел, към която да се стреми.

Още при първата си среща с нов ученик бих искала да разбера в кое училище той иска да учи. И често, твърде често отговорът, който получавам, е „не знам“ или „все ми е едно“, или „мама иска да вляза в английската…“.

Вашето дете не е нито глупаво, нито твърде малко. То отговаря така, защото не е мислило достатъчно време по този въпрос и защото няма достатъчно информация за различните видове училища.
Още през лятната ваканция бихте могли да се абстрахирате от факта, че има изпити. Не мислете за тази изкуствено поставена летва в началото, когато заедно с детето определяте целта.

Най-трудната задача е тази – да решиш точно какво искаш и коя от безбройните възможности да избереш.

След това е лесно. Започваш да вървиш в избраната посока – всеки ден по една малка стъпчица.

2. Натоварването в седми клас е безумно – всеки ден и училище, и частни уроци, дори и в събота и в неделя! Как детето ще издържи? Няма ли това да се отрази на здравето му?

Личните ми наблюдения са, че повечето деца се справят успешно с по-голямото количество учебен труд. Първият един месец се наблюдава известно „нагаждане“ към повишените изисквания, след което подготовката върви ритмично и без особени сътресения.

Разбира се всяко дете е индивидуалност и ако Вие като родител забележите натрупването на твърде голяма умора, съпроводена с необичайна разсеяност или сънливост е необходимо да реагирате незабавно.

И още нещо – за да учи едно дете с лекота в главата му е добре да звучи следното изречение „Сега пиша тази голяма домашна работа, защото искам да уча в Американския колеж.(например)“, а не изречението „Трябва да ходя на частни уроци, защото съм в седми клас и трябва да кандидатствам.“

3. Може ли да запиша моето дете само на курс по математика или само на български език?

Принципно може, но опитът ни сочи, че това не е добра идея.
Някои родители записват децата си в две различни школи по двата предмета. Други дори дублират подготовката като ги записват на уроци по математика на две места с идеята за повече часове и по-добри резултати.
Но повечето часове, не водят непременно до повече точки.

Защо е така?
Защото по време на изпита вашият седмокласник е сам срещу белия лист. Нито учителите, нито родителите присъстваме физически там. Затова, за неговото добро представяне, е от изключителна важност по време на обучението той да е натрупал достатъчно на брой часове в самостоятелна работа. Така, освен че трупа знания, придобива и увереност, че може да се справи.

С оглед на горното нашият съвет е:
Проучете какво се предлага на пазара на този вид услуги. След като си изберете екип – доверете му се като не спирате тайничко да наглеждате дали вашият ученик пише съвестно домашните си работи.


Тъй като „най-често задаваните въпроси“ се отнасят в огромната си част към схемата на часовете, предлагам отговори на някои от „въпросите, които бих искала да чувам по-често“ от родителите.

4. Какво мога да направя, за да повиша ефективно личната мотивация на детето?

Каквото прецените, че е уместно. Ключовата дума тук е ЛИЧНА. Хубаво е целенасочено да слушаме какво мислят децата, от какво се плашат. Понеже нямат нашия житейски опит, те не могат да изпитват нашите страхове и да мислят като нас, колкото и да се стараят. Ние обаче можем да се върнем назад и да си припомним как сме се чувствали като деца, когато родителите ни са имали към нас очаквания, на които не сме отговаряли, и нашите цели са били различни от техните.

5. Какъв режим на работа мога да му помогна да си организира? Как да присъствам, за да му помагам и да го контролирам?

За да не се претоварват децата, за новите уроци трябва да се освободи време, тоест да разредите другите извънкласни занимания или да не поемате нови. По-добре е да става рано сутрин, отколкото да остава вечер до късно. Не допускайте детето да краде от съня си. Намалете драстично престоя пред телевизора. Ако детето досега не е учило вкъщи, е хубаво, ако поне един от възрастните в семейството може да му прави компания през част от времето, като се занимава с нещо друго.

За много деца оставането насаме за няколко часа над задачи и тестове е шоково натоварване, което ги стресира излишно. Натоварването трябва да е дозирано по дни. Когато семейните ви ангажименти правят спазването на режима невъзможно, на родителя остава да го реорганизира. Включително за четенето можете да помагате. Това, че детето ви познава буквите и умее да чете от учебника, все още не значи, че може да се справя с големи обеми текст, да запазва концентрация за по-дълго време, да подбира четива, които едновременно да са му интересни и да му помагат да се развива.

6. Защо детето ми има нужда от помощ и контрол?

Защото е дете. Не всички ученици имат нужда от контрол от типа „7 часът е, готов ли си вече с домашното?“, но например най-амбициозните имат своите моменти на колебание и слабост, хубаво е, ако не ги оставяте да ги преживяват сами. Когато сме възпитали самостоятелни хора, можем да се опиваме от сладостта на постигнатото, това обаче е дълъг процес, който в седми клас все още не е завършил, затова питайте често от каква помощ има нужда детето ви.

Явлението „татковци решават задачи и диктуват съчинения“ е едновременно рядко и трогателно в условията на този тип обучение. (В училище това е много порочна практика, защото номерът често минава.) Тук няма никакъв шанс да мине, защото разполагаме с достатъчно време да коментираме не само решенията на сгрешените, но и на верните задачи по математика, а съчиненията четем и коментираме поне двама души. Така оценяваме високо татковата намеса като много мила проява на загриженост и солидарност, но имаме възможността да обясним защо е неуместна, без да засрамваме никого. Хубаво е детето да знае, че можете да му помагате с обяснения на непознати думи например. Но не му пишете домашното за утре, защото се е сетило в 11 вечерта. Няма нищо нередно и в това да ви помоли да му почетете, когато се умори. По-добре е да получи подкрепа и потвърждение по този начин, че е на прав път, отколкото да бъде оставено безсилно. Много от децата умеят да четат съвсем бавно, затова лесно губят нишката и им доскучава. Лесно можете да проверите с каква скорост чете на глас и наум. Проверете и степента на разбиране.

7. Детето ми не обича да чете и всъщност не чете нищо извън списъка за училище, как мога да му помогна да коригира това?

Ако е в шести клас, има достатъчно време да коригира този пропуск до голяма степен, ето линк към списъка, който дадохме на тазгодишните шестокласници. В седми клас времето е ограничено, затова препоръчваме кратки текстове, предимно разкази и откъси, което също е от полза.

Единственият известен ми начин да накарате детето си да чете, е вие самите да четете, да коментирате прочетеното с него, да му предлагате четива, да искате мнението му за тях, да му четете интересни за него текстове, след като откриете какво го интересува. Да му показвате нови области, които няма как да знае предварително, че биха му били интересни. Присъствайте. Отнема време от и без това оскъдното ни. Но опитайте да присъствате по един час след работа за седмица и ще усетите промяната. Препоръчвам тази малка книжица по темата: Като роман.

8. Искам да следя отблизо вашата работа, как може да стане това?

Докато работим онлайн ще имате възможност да присъствате на часовете, защото те реално се провеждат във вашия дом.
В Магнет важи следното правило:
Ако работата върви по план и в ритъм, може да не се чуем и няколко седмици.
Но, ако имаме някакъв проблем, чието разрешаване зависи от вашето участие, веднага ще ви сигнализираме.


Въпрос, който трудно може да се нарече въпрос и не може да бъде адресиран към преподаватели от МАГНЕТ, е: 

9. Можете ли да не товарите детето ми с домашна работа, то е преуморено и така или иначе няма да пипне у дома, защото не мога да му вися на главата. Давайте му там всякакви трикове за теста и ги тренирайте.

В МАГНЕТ работим много – и учителите, и учениците. Не продаваме три килограма граматика и петстотин грама преразказ. А и клиентът не би могъл да ги излапа наведнъж. Не вярвам, че човек, който не знае защо наричаме думата „тичам“ ту глагол, ту сказуемо и не желае да се товари с домашна работа, може да запамети и да използва адекватно подсказване като това – в повечето задачи се говори за „части на речта“, но на места се използва „класове думи“, което значи същото.


10. Какво става с платената такса, ако решим да се откажем от курса?

С оглед на качественото обучение в школа Магнет всяка година приемаме определен брой деца, който никога не надвишаваме.
Ако детето ви е записано на курс и впоследствие се откаже е много вероятно то да е запушило мястото на друго дете, което ние сме върнали поради изчерпване на местата.
Затова в този случай имате две възможности. Или детето да посещава школата докато платените от вас часове се изчерпят или да спре да идва и да ви върнем половината от оставащата сума.

11. Колко часа включва всеки курс?

  • За курса за седмокласници, които искат да кандидатстват в Американския колеж, часовете се изчисляват в началото на септември според графика на ваканциите и учебните дни, които се спускат от МОН. Това, което е неизменно е, че всяка седмица до началото на март взимаме 2 пъти седмично по 2,5 часа математика, които са в дните понеделник и сряда – общо 5 часа, а в петък – 2 часа подготовка за есето.
  • За курса за матурите по български език и литература часовете за цялата учебна година са общо 180. Курсът се провежда в събота предиобяд.
  • За курса за шестокласници – състои се от общо 180 часа, които са разпределени по 90 часа математика във вторник и 90 часа български език в четвъртък общо за цялата учебна година.

Всички часове са АСТРОНОМИЧЕСКИ.

12. Предлагате ли индивидуални уроци?

Не, в школата работим в малки групи, защото опитът ни сочи, че това е най-оптимално – едновременно има конкуренция, но и успяваме да работим с всяко дете.

Въпроси от децата

В момента, в който получа първия въпрос, се чувствам като покорител на Еверест, а на десетия планетата ми отеснява от радост.

Двете основни правила в Магнет са следните:

  1. Всички домашни работи се пишат. Задължително. Ако, по някаква уважителна причини, не си предал домашната работа в срок, следващата седмица трябва да напишеш предишната заедно с новата.
  2. Питай, ако нещо е останало наясно. Питай пак, ако след второто обяснение отново нещо не разбираш.