За ученето онлайн

Уважаеми родители и ученици,

За да гарантираме, че обучението в школа „Магнет“ през 2021-2022 г. ще бъде плавно, ритмично и водещо до успех, то ще се провежда онлайн. Каквато и да бъде ситуацията с пандемията, децата ще имат своята сигурна среда за подготовка и разбира се, цялото ни внимание, знания и опит. Надяваме се, че с това ще допринесем за усещането за стабилност и спокойствие у всички.

Да, липсва ни ученето „на живо“. Липсва ни непосредственият контакт с децата, липсва ни да виждаме и как общуват помежду си. Липсват ни рождените дни и коледните тържества с тях, размяната на писма, написани на ръка; да не забравяме и кулинарните надпревари. Дори шумът от вечно падащите кутии с химикалки и моливи ни липсва.

Докато очакваме обаче всичко това да се върне, тоест от март 2020 г., ние се стремим не само да направим онлайн обучението толкова ефективно, колкото и присъствената форма, но и да извлечем допълнителни възможности от него. След първите онлайн часове, в които вероятно сме били не по-малко напрегнати и несигурни от децата, започнахме да откриваме някои предимства. Няколко примера:

  • Учениците могат ежечасно да сравняват своята работа с работата на другите. Със споделяне на екрана например ясно се вижда как се е справил всеки от групата с решение на задача, чертеж или диктовка.
  • Чатът улеснява изпълнението и бързата проверка на упражнения. Дава се задача и след сигнала Enter се проследява как се е справил всеки. Тази „групова снимка“ на знанията и уменията ни помага да реагираме веднага на някакъв проблем в подготовката.
  • Проверените есета могат да се представят на екран и така да се обсъждат добрите идеи, причината за дадена поправка, защо е получена именно тази оценка. Освен това самите ученици могат да редактират свои и чужди текстове пред всички.
  • Намалява се броят на пропуснатите часове, защото, ако се налага, учениците се включват в занятието от което и да е място, включително от семейния автомобил при пътуване.

Подразбират се и други удобства: да се покаже какво е, да речем, ямурлук; да се намери стихотворение, афоризъм или музикално изпълнение, с които някой е асоциирал разглежданата тема; да се чуе кратка реч или интервю. Много от нещата, които използваме в дистанционното преподаване, ще пренесем и в учебните стаи в близко бъдеще.

Трудностите в онлайн обучението са всеизвестни. Основен проблем в самите часове е поддържането на отлична концентрация у децата. За да не се разсейват, изискваме камерата им да е винаги включена, а личният телефон да не бъде в същата стая. Малките ни групи позволяват всеки да бъде ангажиран през цялото време. Вярно е, че не можем да проследим във всеки миг дали някой не си чати с някого, или пък се развлича с някое клипче. Пак стигаме до личната мотивация. Който е решил да постигне своя успех, е съсредоточен и в учебния кабинет, и пред екрана.

Разчитаме, че децата ще бъдат насърчавани от всички страни да извлекат за себе си максималното от предлаганото в обучението. Уверени сме, че ако ние – учениците, учителите и родителите – си сътрудничим в процеса на подготовка, ще имаме вълнуваща учебна година и успех.