Курс за кандидатстване в Софийска математическа гимназия.

3-ти клас

Децата в тази възраст са доста различни като развитие. Курсът съдържа логически задачи и цели развиване на математическото мислене. Изключително полезен е не само за децата, които искат да кандидатстват в Софийската математическа гимназия след 4 или 5 клас.

Горещо препоръчвам, тъй като резултатите от работата ми се деца от по-големите класове сочат предимствата на ранното изграждане на лочески връзки точно с такъв тип математически задачи.

[вижте още...]

Примерни задачи за 3 клас:

  1. Мими събирала картинки от дъвки. В понеделник тя дала половината от тях на Роси, а във вторник половината от останалите на Мишо. Така за Мими останали 15 картинки. Колко картинки от дъвки е имала отначало Мими?
  2. Сашко и Гошко са близнаци и решили да почерпят съучениците си за своя рожден ден. Те купили 15 малки сокчета от праскова и 10 – от портокал. Ако знаете, че 4 деца са изпили по един сок и от двата вида, както и че всички деца в класа са изпили поне по един сок намерете колко деца са били почерпени от близнаците.
  3. В един зоомагазин има папагалчета и кученца – общо 18. Вики преброила, че краката им са общо 46. Колко са кученцата и колко са папагалчетата?

Коментарите са забранени.